De meest gemaakte fout bij het schrijven van een vacaturetekst
Een vacaturetekst schrijven, blijkt voor veel werkgevers een lastige job. Toch loont het de moeite om hier echt goed werk van te maken. Want hoe duidelijker de tekst, hoe beter beide partijen weten of ze op elkaar aansluiten.
Dat klinkt misschien logisch, maar in de praktijk blijkt dat nog best lastig! In mijn zoektocht naar de perfecte baan ben ik in de loop van mijn carrière al vaak teleurgesteld. Niet omdat ik de zoekfilters van de vacaturebank niet goed had ingesteld, maar omdat ik geen wijs kon worden uit de vacaturetekst. Ik haak als potentiële sollicitant af bij het lezen van een nietszeggende vacaturetekst voor een ambtenarenfunctie of een onduidelijke tekst van een populaire uitgeverij. Zonde! Want misschien was de baan mij wel op het lijf geschreven, maar wist ik het niet omdat de vacature te vaag was! Als alle vacatures werden geschreven aan de hand van de tips van Ity Schrijft, zou ik veel vaker op een vacature hebben gereageerd.
Duidelijke omschrijving van de functie én de functie-eisen
De meest gemaakte fout is dat een vacaturetekst vaak weinig concreet is. Bijvoorbeeld als het gaat om de functie-inhoud. Een voorbeeld: “Als online redactiecoördinator ben je hét aanspreekpunt voor online redactie, marketing en commercie, voor externe freelancers en onze expertbloggers.” Oké, betekent dat dan dat ik de hele dag mensen aan mijn bureau heb met lastige vragen waardoor ik nauwelijks meer aan mijn andere werk toe kom? Hetzelfde geldt voor functie-vereisten. “Je hebt een goed ontwikkelde politieke radar en je houdt je staande in een complexe organisatiestructuur.” Ehm.. Verwarrend. Wat bedoel je precies met politieke radar? En waarom is dat zo belangrijk? Geef voorbeelden! En complexe organisatiestructuur, hoe moet ik me dat voorstellen? Is het een doolhof?

Wees eerlijk over de opbrengsten
Wees niet alleen concreet in wat je zoekt, maar ook eerlijk over de opbrengsten. Want laten we eerlijk zijn: al is de functie nog zo leuk, er moet uiteindelijk wel brood op de plank komen. Veel gebruikte zinnen zoals ‘Een prima salaris, passend bij jouw ervaring’ zeggen eigenlijk precies niks. Een prima salaris is subjectief. Voor de één is een salaris van 3.000 euro voldoende, terwijl de ander geen genoegen neemt met 4.000 euro. Wederom wees specifiek! ‘Passend bij jouw ervaring’, is ook gevaarlijk. In mijn ogen betekent dit dat de functie zowel voor een senior als een junior geschikt is. En waarom zou je als werkgever dan een dure senior nemen als je hetzelfde werk goedkoper door een junior kunt laten doen? Voor mij (als senior) een reden om maar niet op de functie te reageren. Pas ook op met termen als ‘een bovengemiddeld salaris’. Dat schept dan weer te veel verwachtingen. Want wat is eigenlijk gemiddeld? Het beste is daarom om gewoon een salarisrange – in kei harde euro’s – te noemen. Als je als sollicitant bij voorbaat al weet dat je met dat bedrag je vaste lasten niet meer kunt betalen, scheelt het voor beide partijen een hoop tijd en moeite om het gesprek aan te gaan.
Het verschil tussen een goede en een vage vacaturetekst is dat een goede vacaturetekst eigenlijk geen vragen meer op mag roepen. Zo weet je als sollicitant gelijk of de functie bij je past en hoef je als werkgever niet meer eindeloos veel tijd te steken in sollicitanten die de functie verkeerd hebben ingeschat. Win-win dus!
Marianne van der Zwaag
Update: schrijven van arbeidsmarktcontent doen we niet meer, wel willen we jou er graag alles over leren. Om te beginnen: de vacaturetekst. Volg de online training vacatureteksten schrijven, of volg de offline variant en laat Ity bij jullie langskomen. Weten hoe je een goed verhaal vertelt – en dat is wat je leert – helpt je met ál je communicatatie-uitingen.