Soms luister ik naar iemand zijn verhaal en dan popel ik om te antwoorden. ‘Oh, weet je hoe ik dat doe?’ Mega-irritant vind ik dat wanneer anderen dat doen bij mij. Helaas ben ik zelf ook schuldig. Jup, quilty as can be. Maar help je een ander op dat moment echt met jouw verhaal? Wat ik eigenlijk wil doen, is doorvragen. Vaak komt iemand dan zelf tot een antwoord. Is dat niet wat coaches en zo ook doen? Je inzicht verschaffen door het stellen van vragen?

Maar kom op, hoor ik je denken, soms heb je toch ook gewoon het antwoord? Klopt. Dat heb je soms ook. Ik denk dat menig issue of wereldprobleem opgelost kan worden met mijn antwoorden. En dat geldt ongetwijfeld ook voor jouw wijsheid. Want weten wij het stiekem niet altijd beter? Maar daarmee ontneem je een ander zijn jacht op eigen antwoorden. Ik leer het meest [misschien niet het snelst] wanneer ik zelf leer. Dus niet door het opgedrongen, ongevraagde, voorgekauwde advies van iemand anders.

Kant-en-klare oplossing

Het brein van (vooral) mannen werkt als een trechter. Je gooit er een probleem in en er rolt direct een oplossing uit. Als ik een probleem heb, wil ik vooral vertellen. Dan zit ik dus helemaal niet te wachten op een kant-en-klare oplossing. Als ik mag ventileren, is mijn last lichter en vaak kom ik zelf al pratende tot een oplossing. Een oplossing die bij mij past en niet een oplossing die een ander mij opdringt.

Vertellen

Misschien herken je dat wel, het enige dat je verlangt is een knikje of een bevestigend kuchje, zodat je lekker kan spuien. Terwijl de allesoplosser tegenover je denkt dat je om een oplossing vraagt, vraag je eigenlijk alleen maar om ruimte voor je verhaal. En precies dát is waar het bij ons vaak aan ontbreekt. We geven elkaar niet altijd de ruimte om een verhaal te vertellen. 

En natuurlijk, er zijn echt mensen die je af en toe de mond moet snoeren. Soms luister je namelijk niet naar een verhaal, maar naar een compleet etmaal durend monoloog. Te veel ruimte is ook niet goed.

Inspirerende verhalen

Levenslessen van anderen kunnen natuurlijk wel inspirerend werken. Dat ervaar ik heel sterk als ik verhalen van anderen lees. Als ik een verhaal lees, kan ik er niet zelf doorheen kakelen, wel kan ik mijn eigen gedachten laten gaan. Ik kan er precies uitpikken wat op mij van toepassing is. Zo werkt het verhaal van een ander als een spiegel voor mijzelf.

Wat is jouw verhaal?

Als ik interview, stel ik alleen vragen. Zonder oordeel, gewoon vragen. Daardoor voelen mensen ruimte en hoor ik het volledige verhaal. En zo kan dat verhaal inspirerend werken voor mij en voor een ander. Door kennis en ervaringen te delen, leren we. Maar verhalen kunnen ook ontspannend of relativerend werken. Welk verhaal heb jij te vertellen?

Ben jij op zoek naar unieke content voor op je website? Misschien is jouw verhaal in artikelvorm wel passend. Kort, krachtig en vol inspiratie. Ik schrijf jouw verhaal graag voor je op.

Stel jij vragen of geef je antwoord?