Wees gerust, ik vraag je niet om aan zinnen te snuffelen, inkt op te likken of om op je A4-tjes te stampen. Ik vraag je om al je zintuigen in te zetten bij het overbrengen van een goed verhaal.

Welke zintuigen heb je ook alweer? Volgens Artistoteles zijn dat: horen, zien, proeven, ruiken en voelen.

Creatief schrijven en zintuiglijke zinnen

Zinnen en zintuigen en dan een combinatie van die twee. Als ik aan je vraag: ‘Hoe was je zomer?’, kun je natuurlijk antwoorden: ‘Goed’. Maar je kunt ook uitgebreid oreren over mooie vergezichten, de stank van yoghurt die je over je zongloeiende huidje smeerde en het verrukkelijkste aardbeienijsje dat per ongeluk in je schoot belandde. Ervan uitgaande dat ik oprecht wil weten hoe je vakantie was. Welk antwoord hoor ik liever?

Gebruik je zintuigen

Vertel een volledig verhaal door extra dimensies toe te voegen. Bied het complete plaatje, geef mij beeld en roep een gevoel op. Neem mij mee in jouw verhaal.

Creatieve vacaturetekst

Als ik op zoek ben naar een baan dan wil ik geen platte vacaturetekst lezen, dan wil ik een verhaal. Hoe ziet de werkomgeving eruit? Schets eens een werkdag. En vertel me toch vooral hoe die vrijmibo verloopt?

Even oefenen met die zintuigen en tekst.

De bakker bakt brood << Nu weet je wat de bakker doet en wellicht heb je er een plaatje bij, maar weet je wat er echt gebeurt bij die bakker?

Lees de volgende tekst eens door, op zoek naar zintuigen:

Het is 4 uur in de ochtend. De wereld slaapt nog, maar de bakker is al in touw. Met zijn handen kneedt hij het deeg, het voelt stevig aan. Hij gooit nog wat bloem over zijn tafel. Er klinkt een ritmisch geluid als hij het deeg platslaat. Het al gerezen deeg vindt zijn weg naar de oven. De geur van versgebakken brood, kringelt door de bakkerij. De bakker is toe aan koffie, maar haalt eerst het verse brood uit de oven. De smaak van ambacht is echt onovertroffen.

Heb je ze gevonden?

Om een lang verhaal niet nog langer te maken

Heb je geen zin in deze zinnen? Geen nood, bel mij! Ik word er blij van 🙂


Update: schrijven van arbeidsmarktcontent doen we niet meer, wel willen we jou er graag alles over leren. Om te beginnen: de vacaturetekst. Volg mijn online training vacatureteksten schrijven, of volg de offline variant en laat mij bij jullie langskomen. Weten hoe je een goed verhaal vertelt – en dat is wat ik je leer – helpt je met ál je communicatatie-uitingen. 

 

Zintuigen

Schrijven van een goede tekst door gebruik zintuigen