Ze zitten aan je hoofd, je weet hoe je ze moet gebruiken maar toch lijken die oren soms een compleet eigen leven te leiden. Ze luisteren bij voorkeur alleen naar wat ze interesseert en interpreteren boodschappen vaak op een volledig eigen manier. Soms lijken ze aan te staan maar zijn ze gevuld met bananen, dit is te herkennen aan de glazige blik in de ogen en het uitblijven van een reactie.

Als je ooit een les communicatie hebt gevolgd, ken je het proces van communicatie. Zender stuurt boodschap richting ontvanger maar voordat de boodschap ter plaatse is, is deze onderhevig aan allerlei soorten ruis. Kortom, de boodschap wordt zelden zo ontvangen als bedoeld.

Luistervinkje

Er zijn van die mensen die altijd alles horen, alles over iedereen weten en die informatie doorspekt met eigen inbreng aan zoveel mogelijk mensen doorvertellen. Hierbij ruist de boodschap lekker. Er zit ook ruis op de lijn als je na een half woord denkt de hele boodschap al begrepen te hebben. Herkenbaar?

Hoor je aannames of halve waarheden?

Echt luisteren is belangrijk als je in je werk afhankelijk bent van de verhalen en wensen van anderen. Het is niet alleen van belang de boodschap op een juiste manier te ontvangen je dient de daadwerkelijke boodschap ook nog eens te achterhalen. Vaak hebben mensen het verhaal al wel in hun hoofd zitten maar komt dit er nog niet zo lekker uit. En het is maar de vraag of wat ze vertellen ook wel is wat ze echt bedoelen.

Hoe luister je?

Om je te helpen, staan hieronder een paar handige luistertips:

  1. Parkeer jezelf. Zet jezelf met al je aannames, gedachten en ideeën in de hoek.  Jouw beeld hoeft namelijk niet overeen te komen met dat van de ander. Kleur bijvoorbeeld. Lijkt mijn kleur rood op die van jou?
  2. STOP met oordelen. Vind niets van het verhaal terwijl de ander vertelt. Luister gewoon.
  3. Check of je de boodschap goed begrepen hebt. ‘Dus als ik je goed begrijp?’
  4. Nieuwsgierig aagje. Stel vragen, vragen, vragen. De boodschap wordt misschien maar half verteld er wordt wel verwacht dat jij hem helemaal begrijpt. Dat is natuurlijk een beetje lastig. Stel daarom open vragen:
    • Waarom is dat?
    • Interessant, kun je daar iets meer over vertellen?
    • Wat kan ik mij daarbij voorstellen?
  5. Deur op een kier. Je hebt een berg aan informatie en toch nog een prangende vraag. Zorg dat je aan het einde van het gesprek altijd regelt dat je bij oppoppende vragen nog even contact kan opnemen.

Luisteren Samenvatten Doorvragen

Houd bij ieder gesprek in je achterhoofd: Luisteren | samenvatten | Doorvragen. De bekende LSD. Luister met aandacht, check of je de boodschap begrijpt en blijf doorvragen.

Ik luister graag

Als je goed naar me geluisterd hebt dan heb je de boodschap vast wel begrepen. Hoef je alleen nog maar in je oren te knopen dat ik heel goed kan luisteren en het fantastisch vind om verhalen te vertellen. Ik zet mijn oren graag in voor jouw verhaal. 

Leren luisteren