Oh nee, je favoriete medewerker besluit zichzelf ergens anders uit te dagen. En nu?  Waar vind je nog zo’n zeldzaam exemplaar? Je kunt de straten afstruinen à la Sherlock Holmes in de hoop zijn dubbelganger te treffen, je kunt ook besluiten een knaller van een vacaturetekst te schrijven.

Nog niet zo lang geleden kende Nederland een overschot aan werklozen. Inmiddels gaan we naar een overschot aan vacatures. Je leest het overal: de economie trekt aan. Vervolgens trekken wij ons dat weer aan, dus blijven we ons verdiende kapitaal spenderen. Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature opvalt tussen die complete wildgroei aan mogelijke banen?

Vacature, en nu?

Waar we toe geneigd zijn bij het schrijven van een vacaturetekst, is eigenlijk het herschrijven van een ouder exemplaar. We kijken hierbij naar wat we al hebben qua tekst, nemen onder de loep wat wij zelf belangrijk vinden en vervolgens bedenken we hoe we deze vacature zo snel mogelijk geplaatst en vervuld hebben. FOUT!

Wat we moeten doen, is de vacature bekijken vanuit de ogen van onze nieuwe medewerker. Welke zoektermen gebruikt onze nieuwe kracht? Wat scannen zijn ogen als eerste als hij de tekst onder ogen krijgt? Waarom wil iemand überhaupt bij ons werken? Wat bieden wij dat een ander niet biedt?

Vacaturetekst schrijven

Oké, we kunnen aan de slag:

1)    Noteer eerst de – Wie, Wat, Waar, Waarom & Hoe met betrekking tot de functie. Dit zijn mooie haakjes om de tekst later aan op te hangen.

2)    Maak je tekst SEO proof! Welke zoekwoorden gebruikt ‘de nieuwe’ om jouw baan te vinden? Plaats deze in de URL, in de titels en in je intro (bij voorkeur vooraan binnen de eerste 100 woorden). TIP: spam niet met de zoekwoorden.

3)    Interview je favoriete medewerker nog voordat hij compleet met tranen uitgewuifd wordt. Vraag wat hij als eerste leest bij het zien van een vacaturetekst. Gezien de recente verschuiving, heeft hij hier ervaring mee. Wordt eerst de functie-inhoud bekeken of scrollen we direct door naar de loonschalen? De voorkeur kan afhankelijk van de functie enorm verschillen. Op deze manier herschik je je titelkopjes. Niet iedereen wil namelijk als eerste alle ins en outs van het bedrijf weten.

4)    Interview nog even verder. Vraag de oude kracht wat typerend is voor de functie. Waarom hij deze functie aan iedereen zou willen aanraden. BAM, je USP’s. En oké, je mag ook kritisch zijn naar jezelf. Vraag jezelf hardop af wat een reden kan zijn om buiten de deur te kijken. Kun je deze info mooi meenemen verderop in de procedure.

5)    Nu je alle informatie compleet hebt, kun je hier een mooi geheel van maken. Schrijf de ideale vacaturetekst en houd deze kort en krachtig.

Maak tijd voor je tekst

Het schrijven van vacatureteksten doen we vaak tussen de bedrijven door. Dit loont niet. Maak hier tijd voor vrij en geef het de aandacht die het verdient. Geen tijd? Geen nood. Ik help je graag.


Update: schrijven van arbeidsmarktcontent doen we niet meer, wel willen we jou er graag alles over leren. Om te beginnen: de vacaturetekst. Volg mijn online training vacatureteksten schrijven, of volg de offline variant en laat mij bij jullie langskomen. Weten hoe je een goed verhaal vertelt – en dat is wat ik je leer – helpt je met ál je communicatatie-uitingen. 

Hoe schrijf ik een vacaturetekst die werkt?