Google is mijn orakel. Als ik een vraag heb, stel ik deze aan Google en Google snapt mij. En wat Google ook snapt is wat ik indirect probeer te vragen. Kortom, de computer begrijpt hoe mijn brein werkt. Er komt een moment dat Google mij zelfs beter begrijpt dan mijn eega. Dat algoritmes snappen waar mijn geestelijke gemoedstoestand naar vraagt. Mede afhankelijk van locatie en zoekvragen uit het verleden. Google humt niet en vindt het ook geen probleem wanneer je voor de tigste keer dezelfde vraag stelt en nog steeds een ander antwoord verlangt.

Als je je gaat verdiepen in hoe dat kan en ook hoe dat in je voordeel kan werken, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. De wereld van SEO en semantiek.

Google knows best

Vroeger hadden we bibliotheken vol met encyclopedieën en andere boeken van slimme mensen met antwoorden. Tegenwoordig hoeven we niets meer te onthouden want Google knows best. Voldoende gigabyte op voorraad en een wereld aan kennis zit daadwerkelijk in je broekzak (of handtas).

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Hoe zorg je ervoor dat Google je zo hoog mogelijk in de resultaten weergeeft?  Gij zult gevonden worden, mits je gebruik maakt van de juist zoekwoorden op de meest geschikte plaats binnen je tekst. Teksten moeten namelijk niet alleen duidelijk zijn voor de lezer, ook Googlebot moet snappen waar je het over hebt. Juist ja, Googlebot. Googlebot scant jouw teksten en beoordeelt deze op relevantie voor de zoeker. En Googlebot vindt het fijn als jouw zoekwoord in de URL, in de titels en bovenaan in de content staat. Heb je een site over kantklossen of bellenblaas bedenk dan welke woorden de zoeker zal gebruiken om iets over jouw expertise te vinden.  Precies, deze woorden verwerk je in je tekst. C’est tout!

Semantiek

En wat betekent semantiek dan? Dat woord heb ik 2 alinea’s geleden ook opgeschreven. Semantiek betekent dat Google echt een antwoord wil geven op jouw vragen en niet alleen teksten wil laten zien waarin jouw zoekwoord voorkomt. Voorbeeld: wie is de koning van Wezel? Google kan je allerlei teksten laten zien waarin de tekst ‘koning van wezel’ voorkomt. Maar het antwoord hierop is natuurlijk: ezel.

Nog even en Google komt met antwoorden op vragen waarvan ik tot op dat moment nog niet eens wist dat ik ze had.

[Beeld: Techreport.co.za]

 

Google snapt mij