Ik moet altijd een beetje lachen als ik gewoontediertjes zie. Terwijl ik wel kan snappen dat je kiest voor vertrouwd. Zelfde merk koffie, zelfde vakantiepark, zelfde bospaadjes, 8-uur journaal. Lekker makkelijk om terug te gaan naar dat wat je kent. Maar misschien ook wel een beetje saai.

Stiekem is dat waar ik me tegen afzet toch ook wel een beetje van toepassing op mijzelf. Want ja, ook ik word gedreven door persoonlijke voorkeuren en gewoonten. Zo gedij ik heel goed bij de 3 R’en. Rust, Reinheid, Regelmaat. Mijn favoriete plek aan tafel is de middelste stoel aan de linkerkant. Het fijnste plekje op de bank is in het hoekje. De groene theekom drinkt het lekkerst. Als ik mag kiezen uit theezakjes dan bij voorkeur rooibos. Dus….

Toch kan het anders. In Costa Rica vloog ik aan een zippline over een ravijn, met hoogtevrees beklom ik de Tafelberg, ik verkocht al mijn spullen en vestigde mij voor een jaar in Zambia. Ik overwon mijn bindingsangst en allergie voor burgerlijkheid. Je levert iets in, maar je krijgt er zo veel meer voor terug.

En daar sta ik dan als eigen ondernemer. Vrij van contract, vaste werktijden en vast inkomen. Dat is behoorlijk stretchen vanuit de comfortzone. Maar geen stress, ik ben zo blij dat ik mag doen wat ik het liefst doe. Schrijven geeft me zoveel voldoening. De mensen die ik spreek, de kennis die ik opdoe. De ervaring maakt me rijk. Mijn gevoel van vrijheid is onbetaalbaar.

Dus mijn tip vandaag: stap uit je comfortzone! Bekijk de wereld eens vanuit een ander perspectief. Angst is een slechte raadgever.

Vanavond zit ik rechts aan de tafel en drink ik mijn thee uit een glas.

Gewoon een gewoontediertje