Eerst je tenen, vervolgens beide voeten en dan…… besluit je er maar volledig voor te gaan. Van koudwatervrees stap je over naar de actiemodus. Ondanks de hittegolf, vind je dat een Unox muts niet had misstaan bij deze overwinning in het koude water. Binnenkort drijf je misschien wel op de geldbiljetten, net zoals Dagobert Duck.

‘Working 9 till 5’

Wij roepen altijd: ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’. Heb je er weleens over nagedacht dat dat best raar is. Want als je ervanuit gaat dat iemand 8 uur op een dag werkt, heb je met deze mentaliteit helemaal geen pauze. Maar goed, dat terzijde.

In het begin vond ik de eigen werktijden bepalen best een beetje lastig. Want je gaat zitten zodra de standaard werktijd start en je verwacht in diezelfde tijd ook te presteren. Is het erg als je eraan gewend bent geraakt om binnen een bepaald tijdsbestek je kunstje te doen? Nee hoor, is ook best prettig als je gebruik maakt van oppascentrales of kinderopvang. Toch is het zonder begin- en eindtijd veel makkelijker om te pieken tijdens productieve uren.

Bij een hittegolf werk ik liever ’s avonds in de tuin, dan overdag in een compleet afgesloten ruimte die de hitte buitenhoudt. Mijn creativiteit heeft kennelijk toch extra ruimte en zuurstof nodig.

Wil ik overdag lunchen met vriendinnen, dan werk ik ’s avonds nog een paar uur. Gek genoeg werk ik met meer vrijheid, meer uren.

Ja of nee

We maken vreugdedansjes door de kamer en dansen op de tafel als er een opdracht binnenkomt. Zonder opdrachten is dat hele zelfstandig ondernemerschap wel erg zelfstandig. Toch voel ik de vrijheid om ‘nee’ te zeggen tegen opdrachten. Dat voelt aan als een enorme luxe en dat is het natuurlijk ook. Ik wil teksten aanleveren waar ik achter kan staan. Soms krijg ik een vraag waar ik geen gevoel bij heb. Voor mij betekent dit, dat ik er niet aan moet beginnen. Dat is best wel eens slikken, want nee zeggen tegen een opdracht, betekent ook nee zeggen tegen inkomsten. Tot op heden ben ik blij met iedere nee. Want met één nee, komen er direct heel veel kansen voor ja’s, valt mij op.

Jachtseizoen geopend

Je naam in een KVK-register betekent dat je als een soort van loslopend wild in een net geopend jachtseizoen bent gearriveerd. Ondanks het bel-me-niet register staat je telefoon roodgloeiend. Standvastige en agressieve verkopers weten allemaal wat jij nodig hebt. En ik ben erachter gekomen, dat er een trainer is, die alle verkopers ingefluisterd heeft dat het bij iedereen maar om 1 koopmotief draait: namelijk prijs.

Advies

Intervisierondes en brainstormsessies gaan vaak beter met iemand erbij. Gelukkig ben ik getrouwd met ‘Geert adviseert’ ;). Mijn maatje om mee te sparren, bij te spuien en een gewillig slachtoffer om al mijn eerste versies aan voor te leggen. En laat ik mijn kleine leger van zelfstandige vrienden niet vergeten, die ook graag klaarstaat met tips en adviezen.

Conclusie

Voor mij als zelfstandig ondernemer zijn er veel voordelen, maar ook nadelen die in je voordeel kunnen werken. Je eigen uren indelen, vrijheid om nee te zeggen, leren van verkopers hoe het niet moet en actief op zoek naar kennis bij andere ondernemers.

Meer weten over Ity Schrijft? Check mijn socials op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Voor- en nadelen zelfstandig ondernemer