Is het de of het interview?  >> Een blog over het interview. 

Terwijl jij lekker in je interview zit, praat je de antwoorden van de geïnterviewde bij elkaar en voeg je er hier en daar iets van je eigen ervaringen aan toe. Je hebt een fantastisch gesprek, vooral met jezelf.

Wat heeft een goed interview

Een interview bestaat uit: een interviewer, een geïnterviewde en een doel. Wil je iemand het vuur aan de schenen leggen en de onderste steen bovenhalen? Ben je van plan iemand zijn persoon positief uit te vergroten onder het genot van een kopje verse muntthee? Of leg je iemand onder het vergrootglas omdat je een leuke job te vergeven hebt?

 Wat je doel ook is, zorg ervoor dat jij weet waar je mee bezig bent.

Interview tips

Misschien niet geheel passend bij de ‘bad cop’ gedurende een verhoor, maar verder zijn dit handige tips voor bijna ieder interview:

  1. Voorbereiding. Als jij al niet weet waar jullie het over gaan hebben, zijn jullie snel uitgepraat. Zorg dat je voldoende research gedaan hebt en weet tegenover wie je zit.
  2. Zorg voor een fijne sfeer. Stel iemand op zijn gemak. Zorg voor een goede setting. Je hoeft echt geen kaarsjes te branden of een massage aan te bieden maar een beetje koetjes en kalfjes kan geen kwaad. Als mensen het over zichzelf mogen hebben, zijn ze vaak een beetje zenuwachtig. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het interview.
  3. Non-verbale communicatie is ook communicatie. Let op iemand zijn lichaamshouding en letterlijk fysiek ongemak. Bij veel knipperen, langere stiltes en rode vlekken, weet je vaak dat je nog even door moet vragen.
  4. Doorvragen dus. Doorvragen heeft ook alles te maken met goed luisteren. Daar heb ik eerder al een fantastisch blog over geschreven.
  5. Open die vragen. Stel vooral open vragen als je niet bezig bent met het afnemen van een enquête. Een andere manier van vragen stellen, is ze door een trechter gooien. Begin breed en eindig smal.
  6. Schrijf mee. Maak aantekeningen tijdens het gesprek. Zo onthoud je waar je later nog eens op terug moet komen en help je jezelf bij het maken van bruggetjes.
  7. Als klap op de vuurpijl. Je vragen zijn op en je kunt je boeltje weer inpakken. Tijd voor een goede afsluiter. Vraag altijd of er nog belangrijke dingen zijn waar je nog niet naar gevraagd hebt. Als er zaken zijn die de moeite waard zijn om te vertellen, ploppen die op dat moment echt naar boven.
  8. Neem op. Bij gebrek aan eigen geheugen, is het slim om het interview op te nemen. Vraag of je een opname mag maken, zodat je de quotes later nog eens kunt beluisteren.

Ook handig natuurlijk bij discussie over gepubliceerd werk. Let op: niet alles kan en mag opgenomen worden in verband met privacy.

Interviewtechnieken

Er zijn diverse interviewtechnieken die je kunt gebruiken. Ik benoem er een paar met passende situatie.

  • Bij een jobinterview kun je gebruik maken van de STAR methodiek. Situatie | Taak | Actie | Resultaat. Bevraag de persoon tegenover je op de benodigde competenties. Iedereen is namelijk stressbestendig als je daarom vraagt. Maar vraag eens naar een specifieke situatie waaruit dit blijkt –> en vraag door.
  • Een kennismakingsgesprek met een prospect is eigenlijk ook een soort van interview. Je doet je huiswerk en bereidt je vragen voor. Ik maakte altijd gebruik van de 4 A’s om structuur in de gesprekken aan te brengen. Aanvang | Analyse | Aanbod | Afsluiting. Waarbij je spervuur aan vragen natuurlijk bij analyse aan bod komt.
  • Als je een interview houdt om te verwerken tot een informatieve tekst, kun je gebruik maken van het non-directieve model. Hierbij luister je heel aandachtig naar de geïnterviewde en moedig je aan om door te praten. Bovendien geef je de ruimte om het hele verhaal te vertellen.

Heb je nog vragen aan mij? Stel ze gerust. Wil je dat ik jou eens bevraag? Geen probleem. Kan ik meteen een leuke pitch voor je schrijven.

8 tips voor het afnemen van een interview